3 Eylül 2018 Pazartesi

Retro-Cafe Racer-Scrambler Ne Demek?

Merhabalar;

Bu yazımı bir kaç tanım kullanım hatasını düzeltmek veya yerinde kullanılmasını sağlamak için klavyeye aldım. Şimdi özellikle motosiklet tarzlarını anlatırken cafe racer, scrambler, retro gibi tabirler duyarsınız. Hepsinin kullanım alanı farklı ve aslına bakılırsa farklı motosikletleri belirtmek içindir. Aşağıda bu kullanımların tanımlarını ve görsellerle desteklenmiş hallerini göreceksiniz.

Eski tarz motosikletlere ''Retro Motosiklet'' denildiğini duya bilirsiniz. Retro genel bir tanımdır aslına bakılırsa ve kullanıldığı anlam bakımından şu demektir:
 ''Retro, bilinçli olarak yakın geçmişin akımlarını, modalarını türeten veya taklit eden tarz. Söz konusu şeyin en az on beş veya yirmi yıl eskiye ait olduğu anlamına gelmektedir. Örneğin 1980'lerin veya 1990'ların giysileri retro sayılabilir.'' 
Bu genel bir tanımdır az önce de dediğim gibi. Bu eski tarz motosikletlere asıl koyulması gereken isim ise ''Cafe Racer'' veya ''Scrambler'' dır. Peki ''Cafe Racer'' ve ''Scrambler'' ne demektir. Onların tanımını da aşağıda görebilirsiniz.

''Cafe Racer, motosiklet jargonunda hem sürücü tipini, hem de motosiklet tarzını belirten bir tabirdir. Kökeni özellikle 1960′lı yıllarda, savaşın yorgunluklarından kurtulmuş, başta İngiliz olmak üzere Avrupa'lı gençler arasında yükselişe geçen Rockers akımına dayanır.
                            
Rocker'lar, Rock'n Roll'a tepki olarak, karşıt kültürünü benimsediler ve özellikle İngiltere'de 60′ların ortalarında Londra etrafında yeni yeni tamamlanmaya başlayan taze asfaltın üzerinde yarışmaya başladılar.
O yıllarda Rocker'lar İngiltere'nin London şehrindeki meşhur 'Ace Cafe' sinde buluşurlardı. Gençlerin, yarışmak için bulundukları kafeden başlayıp, (klasik rota olarak Ace Cafe tercih edilirdi) tekrar aynı kafede son bulmasına dayanan yarışlar düzenleniyordu. Bu motosikletler kendi aralarında saatte 160km/h hızlarda yarıştırırlardı.  Bu gençlerin hem görsel olarak kendilerine özgü, hem de hızlı makinelerini şehrin bir ucundaki kafedeki karşıt gruplarla boy ölçüştürmek, hem de sosyalleşmek için kullanırlardı. Bir çete savaşından daha ziyade, kimin daha hızlı ve özgün motosikleti yapacağına dayalı bir rekabetti.Motosikletleri sadece bu yarışlar için Modifiye edip düzenliyorlardı. Böylelikle Café Racer Motosikletler hayatımıza  girmiş oldu.''



Scrambler tabiri ise, cafe racer motosikletlerden biraz daha farklıdır. Hemen hemen aynı görünümlere sahip, fakat amortisör ve lastik tercihlerinin daha çok arazi şartlarında kullanıma uygun olarak seçilen motosikletlere verilen isimdir. Yani yol lastiği olan motosiklete scrambler motosiklet demek yanlış bir tabirdir. Scrambler, çırpılmış, karıştırılmış anlamı taşımakla birlikte; daha çok çamurlu, mucurlu, her türlü yol şartının olabildiği yerlerde gidebilen motosikletlere verilen isimdir.




Artık bu tarzlara uygun motosikletler gördüğünüzde, eğer size geçmişi anımsatıyor ise genel olarak retro diyebilirsiniz. Ama ekstra olarak da, hangisi cafe racer, hangisi scrambler bununda ayrımını yapabileceğinizi düşünüyorum.

Kendimizi imha etmeden, güzel motosikletler sürüp, güzel insanlarla tanışmak dileğiyle.
Şimdilik hoşça kalın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder